14 Mart 2017 Salı

1 Aylık Bebek Gelişimi


Uzun bir hamilelik dönemi ve doğum sürecinden sonra sonunda bebeğine kavuştun. Artık hafta hafta hamileliğini takip etme sürecin bitti! Bebeğinin gelişmelerini, büyümesini, beslenmesini, hareketlerini, duygusal, zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz. İlk ayda ne kadar değişiklik olabilir diye düşünme ve her gün yeni bir keşifle karşılaşmaya hazır ol! Uzun bir hamilelik dönemi ve doğum sürecinden sonra sonunda bebeğine kavuştun. Artık hafta hafta hamileliğini takip etme sürecin bitti! Bebeğinin gelişmelerini, büyümesini, beslenmesini, hareketlerini, duygusal, zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz. İlk ayda ne kadar değişiklik olabilir diye düşünme ve her gün yeni bir keşifle karşılaşmaya hazır ol! Öncelikle bebeğinin pespembe ve bebek gibi tabir edilen pürüzsüzlük ile doğmayacağını kabullenmelisin. Bu her bebek için geçerli olmasa da birçok bebekte gözlemlediğimiz kafa anatomisinde şişkinlik, kaş ve alın bölgesi başta olmak üzere kırmızılıklar, akne, burunda basıklık, cinsel organ ve genital bölgesinde şişkinlik gibi özellikler görebilirsin. Fakat cinsel organ ve kafada şişkinlik her zaman normal olmayabilir. Doktoruna danışmayı ihmal etmemeliyiz. Kucağa Almak mı Almamak mı? Tecrübeli anneler genellikle bebeği kucağa alıştırma denir. Bunun nedeninin bebeğinin alışması ve her ağladığında kucağa alınacağını anlayacağı için isteklerini yaptırmakta koz olarak kullanacağının düşünülmesidir. Fakat senin bebeğin henüz doğdu ve eğitim vermeden önce huzurunu sağlamalısın. Ondan ilgini ve sevgini esirgemeden huzurla yatıştırmalısın ki mutlu bir bebek olarak büyüsün. Onu kucağına aldığında senin kokunu ve sesini tanıdığı için eğer ağlıyorsa sakinleşecektir. Konuş onunla, eğer acıktığını düşünüyorsan emzirebilirsin. Korkma al kucağına…




 1 Aylık Bebek Refleksleri Yeni doğan bebeklerin doğuştan sahip olduğu bazı refleksleri vardır. Mesela emme refleksi bebeğin ana rahmindeyken kazandığı bir alışkanlıktır. Test etmek için yanağına elini, biberon, emzik veya memeni yaklaştırdığında başını ve ağzını o yöne doğru çevirdiğini gözlemleyebilirsin. Sahip olduğu diğer bir refleks ise adımlama refleksidir. Bebeğini koltuk altından havaya kaldırdığında adım atar gibi ya da yürüyormuş gibi yapacaktır. Buna adımlama refleksi denir. Fakat yaklaşık 4 aylık olduğunda unutup emekleme sonrası ayağa kalktığında tekrar öğreneceği bir harekettir. Bir diğer hareketi ise yakalama refleksidir. Bebeğini eline parmağını yaklaştırdığında hemen yakalayabilir ve kendini yukarı çekebilir. Fakat bu refleks 3. ve 4. aydan itibaren bilinçli bir şekilde yakalamaya döneceği için kendiliğinden kaybolacaktır.

 1 Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir? -Düz bir yüzeye yatırıldığında kafasını kısa süreyle kaldırabilir. -15-30 cm arasında yüze odaklanabilir. -Ağlamanın dışında da bazı sesler çıkartabilir. -Kendiliğinden gülmeye başlayabilir. -Parmağını emmeye çalışır. -Gülüşüne karşılık verebilir. -Karnının üzerindeyken kafasını 90 derece kaldırabilir. -Sırt üstündeyken yana dönmeye çalışabilir.  

Bebek Banyosu İlk ayda bebeğinin göbeği düştükten sonra dilediğin gibi banyo yaptırabilirsin. Göbeği düşmeden de banyo yaptırabilirsin fakat göbeğini iyice kurulamalı ve alkollü göbek bakım mendiliyle temizlemelisin. Banyodan hoşlanıyorsa akşam uykusuna yatırmadan ve emzirmeden önce banyo yaptırıp, bebeğin rahatladıktan sonra onu doyurarak rahat bir uyku çekmesine yardımcı olabilirsin. Eğer bebeğin banyodan hoşlanmıyorsa tamamen kirlenmediği sürece banyo yaptırmana gerek yok, haftada iki-üç kere banyo yaptırılabilirsin.

 Aşı Takvimi Bebeğinin ilk ayında 2 doz Hepatit B aşısı yapılır. İlk doz doğumdan hemen sonra ikinci doz ise 1. ayda yapılır.



                                                                                                                                       Alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Comments system

Disqus Shortname