14 Mart 2017 Salı

1 Aylık Bebeğin Bağırsak Hareketleri İshal ve Kabız


Bebeklerde ilk günlerde dışkı rengi ana rahminde yuttuklarından dolayı yapışkan, yeşil – siyah renkte olur. Doğumdan yaklaşık bir hafta sonra rengi genellikle açık sarıya döner. Bebeğin yeni doğduğunda günde 4-5 kez kaka yapacaktır. Bu bebeğinin doyduğu anlamına gelir. Bazı durumlarda bu rakam günde 10-12 bile olabilir. O zamanlarda acaba bebeğim ishal mi diye endişe etmemelisin. Özellikle anne sütü ile beslenen bebekler çok fazla emdikleri için çok sık ve sulu bir şekilde kaka yaparlar. Eğer bebeğini hazır mama ile besliyorsan kaka rengi daha soluk ve daha az miktarda olabilir. Bebeğin günden güne büyüdükçe kaka sayısı azalacak ve senin yediklerinle ve sindirim hızına bağlı miktarda kaka yapmaya başlayacak.


 İlk Günlerde İshali Nasıl Anlarım?
Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde ishali ayırt etmek zor olabilir diye düşünüyor olabilirsin. Anne sütüyle beslenen bebeklerin kakaları çok sulu olabileceğinden ishal zor fark edilebilir. Kaka sayısı her zamankinden fazlaysa, çok kötü kokuyorsa, kan ya da iltihap varsa veya ateş oluşmuşsa muhtemelen ishaldir.

İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?
İshal olunduğunda vücutta çok fazla sıvı kaybı olduğu için anne sütü veya anne sütü yerine mama ile besliyorsan aynı şekilde sıvı ile beslemeye devam etmelisin. Fakat kusma, ateş belirtilerini de gösterdiğinde mutlaka doktora götürmelisin, kendi başına bir tedavi yapmanı önermiyoruz.  

Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık
Anne sütü ile beslenen bebekler mama ile beslenen bebeklere nazaran daha az kabız olurlar. Bunun nedeni olarak anne sütünün bebeğin bağırsakları ve sindirimine daha uygun olduğu düşünülür. Eğer bebeğin 3-4 gün boyunca kaka yapamıyor, az ve seyrek dışkı yapabiliyor, yaparken poposunda ağrı ve kanama oluyorsa kabız olmuş olabilir. Böyle durumlarda anne sütü ile beslenen bebeklerde 7 güne kadar kaka yapmamak normaldir. Eğer karnı rahat değilse, sertse ve bebeğin huzursuzsa 7 gün beklemeden doktoruna başvurmalısın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Comments system

Disqus Shortname